čtvrtek 7. května 2020

Co je potřeba k podnikání ?

To je nejčastější otázka, kterou si lidé kladou. Podle mého názoru není třeba mít nápad za milion dolarů, ale mnohem důležitější je změnit svůj vlastní pohled na vlastní život.

Každý, kdo přemýšlí o podnikání si musí uvědomit, že v podnikání není o mnoho víc jistot, než smrt a daně. Jedním z  důležitých parametrů je ale odvaha změnit svůj osud. Dalším důležitým faktorem je víra ve vlastní schopnosti a nezbytná porce štěstí. To je ostatně zapotřebí vždy a každému.

Všechny učebnice o podnikání hovoří o tom, že je třeba mít jasný plán, promyšlenou strukturu zákazníků a filozofii nabízeného produktu či služby. To je jistě dobrý a následování hodný přístup, ale málokdo ho dodržuje.

Běžný počátek podnikání může mít i jiný průběh. Tou vstupní energií do podnikání se může stát ztráta zaměstnání, pocit znechucení životem ve velké korporaci nebo touha vyzkoušet si něco nového. Toto všechno jsou legitimní důvody proč lidé začínají podnikat. A tehdy na hraběcí rady z učebnic není jaksi čas, protože šedivá je teorie, ale zelený je strom života.

K vlastnímu podnikání je především zapotřebí snaha nabídnout trhu co tam podle vlastního názoru chybí. Když nám půjde o to, jak nabídnout co největšímu počtu zákazníků co potřebují, tak jsme připraveni podnikat. Proto je třeba ve svém nitru a všech zkušenostech najít co je v nás nejlepší, unikátní a to co tvoří naši jedinečnou marketingovou hodnotu.

V podnikání je třeba vidět hlavně zájem i lidi a o zlepšení jejich života.

Veškeré finanční zisky nesmí být tou primární motivací. Mnohokrát jsem četl, že když děláte něco, co lidé potřebují, tak peníze přijdou spolu s nimi. Peníze jsou v podnikání příjemné, ale nikoliv rozhodující.

Tomáš Baťa začal podnikat, protože chtěl zlepšit život lidí tím, že budou chodit v botách. Jeho cílem nebylo jen vydělávat peníze.

Na to bychom neměli zapomínat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

O ceně a hodnotě

Na základě účetních pravidel, která se používají pro stanovení hodnoty majetku, jsme schopni přesně vypočítat hodnotu nemovitých a movitých ...